Στεφανιαία Νόσος – Εκδηλώσεις και Συμπτώματα

kardia

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας υποχρεώνει να στρέφουμε την προσοχή μας στο πως θα επιβιώσουμε, στο πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να καλύψουμε τις αμέτρητες ανάγκες μας και στο πως θα ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που γεννά η υπερκαταναλωτική κοινωνία παραμερίζοντας τις περισσότερες φορές το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στα χέρια μας και που δεν είναι άλλο απ’ την υγεία μας.

Καθημερινά χάνονται άνθρωποι που άλλες φορές μπορεί να μην γνώριζαν πως πάσχουν από κάποια ασθένεια της καρδιάς, άλλες μπορεί να μην έδιναν σημασία στα προειδοποιητικά συμπτώματα αυτής και άλλες πάλι να μην είχαν την τόλμη να παλέψουν ώστε να την αντιμετωπίσουν. Ας μιλήσουμε λοιπόν με απλά λόγια για τις εκδηλώσεις και τα συμπτώματα μιας από τις παθήσεις της καρδιάς που σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει ακούσει και δεν είναι άλλη από την στεφανιαία νόσο και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ιεραρχία στους στόχους μας δίνοντας την δυνατότητα στην υγεία της καρδιάς μας να είναι ο πρωταρχικός μιας και η ζωή μας… είναι στα χέρια της!

Λέγοντας “Στεφανιαία Νόσος” , εννοούμε τις παθήσεις εκείνες που προσβάλλουν τις αρτηρίες οι οποίες τρέφουν και οξυγονώνουν την καρδιά.Δυστυχώς είναι μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες και …προτιμά τις ηλικίες από 35 και άνω ετών.

Η Στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται με:
Στηθάγχη: Αποτέλεσμα στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας κυρίως λόγο αθηροσκλήρωσης. Είναι μια κατάσταση όπου η στένωση είναι τόσο σημαντική με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί να φτάσει στα τμήματα της καρδιάς που βρίσκονται μετά την στένωση σε επαρκή ποσότητα.Εκδηλώνεται με πόνο στο θώρακα που εντοπίζεται στο κέντρο του στήθους έχοντας όμως διάχυτο χαρακτήρα, ενώ σπανιότερα στο άνω άκρο της κοιλιάς. Υπάρχει πιθανότητα ο πόνος να αντανακλά  στο αριστερό χέρι, ωμοπλάτη, στην ράχη, ακόμη και στον λαιμό με συσφυκτικό ή καυστικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση ασταθούς στηθάγχης ( εμφανίζεται για πρώτη φορά και μπορεί να ταυτίζεται με μια προεμφραγματική κατάσταση )χρειάζεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο ώστε να δοθεί στον ασθενή η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και φυσικά να γίνει στεφανιογραφία η οποία θα δώσει μια σαφή εικόνα για το πόσες στενώσεις υπάρχουν και έτσι θα αποφασιστεί η περαιτέρω τακτική της θεραπείας. ( Συντηρητική, αγγειοπλαστική ή χειρουργική ).

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Όπου σε κάποια στένωση στην στεφανιαία αρτηρία παρουσιάζεται ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Τότε ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να κλείσει το ρήγμα δημιουργώντας όμως τοπικά θρόμβους που δυστυχώς όμως αποφράσσουν το αγγείο διακόπτοντας έτσι τελείως την ροή του αίματος αμέσως μετά την στένωση. Έτσι ξεκινά ο θάνατος εκείνων των τμημάτων της καρδιάς τα οποία δεν αιματώνονται μετά την στένωση.Ο πόνος τότε είναι συνεχόμενος με μεγαλύτερη ένταση.Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από τάση προς έμετο, προ ή λιποθυμικό επεισόδιο, ωχρότητα και κρύο ιδρώτα. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο θα πρέπει να γίνει άμεσα τόσο για φαρμακευτική θεραπεία όσο και για στεφανιογραφία ώστε ανάλογα με τα ευρήματα να ακουλουθηθεί η κατάλληλη τακτική.
Ισχαιμική καρδιοπάθεια & καρδιακή ανεπάρκεια: Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για προχωρημένη κατάσταση της στεφανιαίας νόσου κατά την οποία η χρόνια ισχαιμία που υπάρχει λόγω των στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλεί αδυναμία της καρδιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι η καρδιά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού και τα όργανα δυσλειτουργούν.

Καρδιακή ανακοπή: Πρόκειται για μια άκρως σοβαρή και κατεπείγουσα κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον πάσχοντα σε θάνατο.Μπορεί να είναι η σπανιότερη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, όμως δεν παύει να υπάρχει και να είναι επικίνδυνη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου είναι πόνος στο στήθος, τάση για λιποθυμία, ωχρότητα και κρύος ιδρώτας.

Βλέπουμε πως η Στεφανιαία νόσος είναι μια πάθηση με μεγάλη θνησιμότητα που όμως η εξέλιξή της εξαρτάται από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν. Έτσι λοιπόν οι προληπτικές εξετάσεις και η τακτική παρακολούθηση από καρδιολόγο είναι τα όπλα που μπορούν να σώσουν τον καθένα από εμάς!!!