Βρώμη-μέλι και γιαούρτι για υγεία & ομορφιά

Βρώμη… ένα δημητριακό με ιδιότητες που το καθιστούν μια απ’ τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Τι προσφέρει στον οργανισμό μας;

Πρώτα απ’ όλα προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα μιας και είναι πλούσια σε β-γλυκάνες ( φυτικές ίνες οι οποίες ασκούν υποχοληστερολαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ). Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στην βρώμη, συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και μειώνοντας περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.Η βρώμη συμβάλλει στην σωστή και ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος λόγου του ότι υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου αλλά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αποτελεί πηγή προβιοτικών συστατικών τα οποία προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και έτσι εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του.Ακόμη η βρώμη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και δρουν προστατευτικά ενάντια στην καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι β-γλυκάνες αυξάνουν τη δράση ορισμένων κυττάρων της άμυνας του οργανισμού έναντι ιών και βακτηρίων.Αποδεδειγμένα βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη βρώμη αυξάνουν το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης. Έτσι δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

Με την καθυστέρηση της διαδικασίας της πέψης η οποία προκαλείται από την αυξημένη περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες, επιτυγχάνεται η καλύτερη αλλά και ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εμποδίζοντας την εμφάνιση απότομων αυξομειώσεων και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης  σακχαρώδη διαβήτη.

Το μέλι τώρα με την σειρά του χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μιας και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Συμβάλλει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και έχει μια σχετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, την ινσουλίνη και τα επίπεδα λιπιδίων σε σχέση με τη γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία…άρα κάνει καλό στην καρδιά.

 

Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, βιταμίνες όπως C, A, B1 που παρά το ότι υπάρχουν σε μικρές ποσότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών.

 Δρα καταπραϋντικά στον εγκέφαλο και σας βοηθά στην χαλάρωση.
 
Το γιαούρτι αποτελεί ένα υγιεινό σνακ εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών  Α, Β2 και Β12 και ο συνδυασμός τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα ίσως συστατικά για την αύξηση των οργάνων και του σκελετού και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει τόσο την όραση όσο και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, η Β2 χαρίζει ενέργεια και η Β12 από τη μια βοηθά στην απορρόφηση των συστατικών ενώ από την άλλη συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς που προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος, οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω του γαλακτικού οξέος το οποίο εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες.
Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος.
Άρα ένα πρωινό που αποτελείται από ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μια κουταλιά μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας βρώμη είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή για τον άνθρωπο που προσέχει την διατροφή του και φροντίζει την υγεία του.
Επειδή όμως θέλουμε να φροντίζουμε και την εξωτερική μας εμφάνιση και σίγουρα θα μας ενδιέφερε να έχουμε ένα πρόσωπο λαμπερό, ενυδατωμένο και απαλό θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στην τελευταία κουταλιά του πρωινού μας!!!
Γιατί;
Μα για να την απλώσουμε στο πρόσωπό μας να επιτύχουμε μια φυσική και χωρίς ερεθισμούς απολέπιση και να χαρίσουμε λάμψη και τροφή στην επιδερμίδα μας.
Σε περίπτωση όμως που το πρωινό σας δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω συστατικά και θέλετε να φτιάξετε μια οικονομική σπιτική και θαυματουργή μάσκα προσώπου με τις ιδιότητες που σας ανέφερα τότε δεν έχετε παρά να ανακατέψετε:
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη βρώμη με
  • 1 κουταλιά γιαούρτι και
  • 1 μέλι.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 σταγόνες λεμόνι που θα κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο λευκή ενώ παράλληλα μειώνει την λιπαρότητα.
Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά κάνετε ελαφρύ μασάζ και ξεβγάζετε με δροσερό νερό.
Η φύση μας παρέχει τα καλύτερα υλικά που χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία θωρακίζουν την υγεία και υποστηρίζουν την ομορφιά.
Εσείς ακόμη το σκέφτεστε;