Σκόρδο ( Allium sativum )

Τι θα μπορούσε να πει κανείς γι΄αυτό το …ταπεινό λαχανικό που όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο αποδεικνύεται πως αποτελεί ένα ασφαλές και αξιόλογο μέσο προφύλαξης ( με καθημερινή κατανάλωση ) για την προστασία ενάντια στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου;

Η αξία του σκόρδου έχει αναγνωριστεί εδώ και τουλάχιστον 5000 χρόνια και είναι γνωστό το ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη είναι διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιβιοτικό.Υπεύθυνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες του είναι οι θειούχες ενώσεις στις οποίες οφείλεται μάλιστα και η έντονη οσμή του.
Και μπορεί σαν καρύκευμα να είναι εκλεκτό και πολύ αγαπητό από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, όμως ο χαρακτηρισμός του ως φάρμακο θα ταίριαζε περισσότερο με τις ιδιότητες που κρύβει μέσα του.

Συστατικά:

 

  • Πτητικά έλαια με θειούχες ενώσεις ( αλλισίνη,αλλιίνη, ατζοένιο κ.α.)
  • Ένζυμα
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Μέταλλα
  • Φλαβονοειδή
Δράσεις:
  • Αντιβιοτικό
  • Αποχρεμπτικό
  • Προωθεί την εφίδρωση
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα
  • Μειώνει το σάκχαρο
  • Αντιϊσταμινικό
  • Αντιπαρασιτικό
  • Πιστεύεται πως χαρίζει μακροζωία
Οι σκελίδες του σκόρδου χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις , ιδιαίτερα για προβλήματα του θώρακα και του πεπτικού αλλά και για μυκητιακές λοιμώξεις. Κατεβάζει τη χοληστερόλη και μειώνει την αθηροσκλήρωση όπως και τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ακόμη οι σκελίδες του σκόρδου μειώνουν την πίεση του αίματος μιας και διαστέλλουν τα περιφερικά αγγεία. Τοπικά το σκόρδο είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακμής και των δερματικών παθήσεων γενικότερα.
Εφαρμογές

Σκελίδες νωπές:
Χρησιμοποιείστε τον πολτό τους για την εξαγωγή κάλων. Τρίψτε με αυτές τις περιοχές με ακμή. Προσθέστε τες στα φαγητά σας συχνά ως προφύλαξη από λοιμώξεις, για βελτίωση της ποιότητας του καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση του σακχάρου του αίματος. Τρώτε ωμές σκελίδες σκόρδου 3-6 την ημέρα σε οξείες καταστάσεις ( βαριές πεπτικές διαταραχές ) όπως γαστρεντερίτιδα, σκώληκες, δυσεντερία και λοιμώξεις.

Χυμός σκόρδου:
Πιείτε τον για διαταραχές του πεπτικού ή για την καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης.

Έμβρεγμα:
 Προσθέστε σε ένα ποτήρι νερό  2-4 σκελίδες σκόρδο και αφήστε το για τουλάχιστον 8 ώρες. Πιείτε το σε περίπτωση εντερικών παρασίτων.

Κάψουλες:
Έρευνες απέδειξαν πως 2gr σκόνης σκόρδου σε κάψουλες καθημερινά μπορεί να προλάβουν τις επόμενες καρδιακές προσβολές σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί μια φορά.Ακόμη η καθημερινή τους χρήση καταπολεμά τις άφθες.

Κουφέτα εμπορίου:
Χρησιμοποιούνται όπως και οι κάψουλες. Να ξέρετε όμως πως όσο λιγότερη είναι η οσμή τους τόσο λιγότερο δραστικές είναι.

Κατάπλασμα
που έχει παρασκευαστεί με σκόρδο, ενεργεί επανορθωτικά στους ιστούς ορισμένων ελκών ενώ σε πληγή με πύον βοηθά στην γρήγορη θεραπεία της.

Τέλος σας δίνω μια συνταγή για ένα καλό αντισηπτικό:
Σε ένα δοχείο γυάλινο προσθέτετε 25 σκελίδες σκόρδο και 200ml οινόπνευμα 90 βαθμών και το αφήνετε ερμητικά κλειστό για τουλάχιστον 1 μήνα. Έπειτα σε 1lt ξύδι προσθέτετε 25 σταγόνες απ’ το μείγμα για να έχετε ένα καλό αντισηπτικό.
* Να θυμάστε πως το έντονο άρωμα του σκόρδου στην αναπνοή μπορεί να το μειώσει το νωπό σέλινο και ο μαϊντανός.

Και μετά από αυτά που μάθαμε για το σκόρδο…και ποιος ξέρει πόσα ακόμη θα μάθουμε στο μέλλον, σας ρωτώ:
Άραγε θα πρέπει να ζητάμε συγνώμη από εκείνους που μας πλησιάζουν όταν έχουμε φάει σκόρδο μιας και αισθανόμαστε άσχημα για την χαρακτηριστική και έντονη οσμή του ή μήπως θα πρέπει να ζητάμε συγνώμη απ’ τον εαυτό μας όταν αρνούμαστε να το εντάξουμε στη διατροφή μας παρά τα οφέλη του για την υγεία μας;