Λίπος στο συκώτι…είναι αθώο;

Ένας υπέρηχος άνω κοιλίας… και ενώ ακούμε τον ακτινολόγο να λέει όλα καλά στην γνωμάτευση βλέπουμε να γράφει μεταξύ άλλων… Ήπαρ με λιπώδη διήθηση. Πρέπει άραγε να το ψάξουμε περισσότερο;

Ας δούμε λοιπόν τι είναι το λιπώδες ήπαρ.
Το λιπώδες ήπαρ είναι μια κατάσταση κατά την οποία εντοπίζεται εναπόθεση λιπιδίων ( τριγλυκεριδίων  κυρίως ) μέσα στα κύτταρα του ήπατος. Λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν πως το λίπος περιβάλλει το συκώτι μιας και στην πραγματικότητα αυτό υπάρχει μέσα στα κύτταρα.
Το λιπώδες ήπαρ αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση του ήπατος στο δυτικό πληθυσμό λόγο κακής διατροφής και γενικότερα του τρόπου ζωής. Η διάγνωση συνήθως γίνεται τυχαία μιας και δεν υπάρχουν συμπτώματα…έτσι δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από αυτή τη νόσο. Η κατάχρηση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία παρουσίας λίπους στο συκώτι, ακολουθεί η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα, η ηπατίτιδα C. Παρατηρείται ακόμη σε άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις, σε εκείνα που τρέφονται παρεντερικά για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς επίσης και σε άτομα τα οποία ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα, κορτιζόνη κ.α.
Παλιότερα η ύπαρξη λίπους στο συκώτι δεν θεωρούταν επικίνδυνη. Νεώτερες έρευνες όμως έδειξαν πως σε κάποιες περιπτώσεις ( ευτυχώς σε μικρό ποσοστό ) μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο.
Τι έλεγχος πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ένας υπέρηχος άνω κοιλίας δείξει λιπώδες ήπαρ;
Φρόνιμο θα ήταν να ακολουθήσει ένας αιματολογικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Τρανσαμινάσες
  • ggt
  • χοληστερόλη
  • τριγλυκερίδια
  • σάκχαρο
Έπειτα ο προσωπικός γιατρός του ασθενή θα τον κατευθύνει σε οποιοδήποτε πιθανό συμπληρωματικό έλεγχο …αν θεωρήσει πως χρειάζεται.Συνήθως γίνεται αποκλεισμός άλλων αιτιών ηπατοπάθειας λόγο του ότι για την λιπώδη νόσο δεν υπάρχει ειδική διαγνωστική εξέταση. Σε περίπτωση τώρα που οι εξετάσεις είναι παθολογικές και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνει βιοψία ήπατος η οποία θα δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης. Μια σχετικά εύκολη εξέταση η οποία πραγματοποιείται με τοπική και όχι ολική αναισθησία και διαρκεί μόνο κάποια λεπτά. Ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί για μια ημέρα.
Τι μπορεί άραγε κάποιος να κάνει ώστε να προφυλαχτεί από την εναπόθεση λίπους στο συκώτι;
  • Να αλλάξει τον τρόπο ζωής του
  • Να κόψει το αλκοόλ
  • Να διατηρεί φυσιολογικό βάρος
  • Να έχει ρυθμισμένο το σάκχαρό του
  • Τα τριγλυκερίδια  να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Να βάλει την άσκηση ( ιδιαίτερα την αερόβια ) στη ζωή του
  • Να ακολουθεί ένα υγιεινό πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής

 

Αν και το λίπος στο συκώτι τις περισσότερες φορές είναι αθώο…οι καταχρήσεις και ο ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται πως επεμβαίνουν αρνητικά στο ανθρώπινο σώμα και αυξάνουν τις πιθανότητες ακόμη και το πιο… αθώο να έχει ένα αβέβαιο μέλλον!

Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι μας να βάλουμε Χ σε όλες τις …κακές συνήθειες και ας δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία!