Γνωρίζετε το Τζίντζερ;

Όλοι λίγο έως πολύ θα έχετε ακούσει για το τζίντζερ ακόμη και αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει.

Το τζίντζερ λοιπόν κατάγεται απ’ την Ασία και χρησιμοποιείται εδω και περίπου 2000 χρόνια στη φαρμακευτική της Δύσης. Καλλιεργείται εκτεταμένα στις Δυτικές Ινδίες, ενώ στην Αμερική το έφεραν οι Ισπανοί. Συνήθως το χρησιμοποιούσαν για να προσφέρει θερμότητα στο στομάχι απομακρύνοντας έτσι το κρυολόγημα, ενώ από τον 18ο αιώνα και μετά, το πρόσθεταν σε …γιατρικά ώστε να τροποποιήσουν την δράση τους και να ελαχιστοποιήσουν κάθε ερεθιστική τους επίδραση στο στομάχι.

Στην Κίνα θεωρείται κατάλληλο στο να μειώσει την τοξικότητα κάποιων βοτάνων, ενώ την νωπή ρίζα την χρησιμοποιούν ως εφιδρωτικό και ως αποχρεμπτικό σε περίπτωση κρυολογήματος ή ψύξης. Ψημένη πάνω σε ζεστή στάχτη την χρησιμοποιούν  για την αντιμετώπιση της διάρροιας και ως αιμοστατικό ενώ οι Δυτικοί βοτανοθεραπευτές θεωρούν την νωπή ρίζα τζίντζερ πολύ καλό διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος.

Χαρακτηριστικά:

Δριμεία γεύση, ξηρό, καυτό

Συστατικά

Πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, αλκαλοειδή και φαινόλες

Δράση

Εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, προλαμβάνει τον πυρετό, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος ενώ χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, αντισηπτικό…και τοπικά αυξάνει την ροή του αίματος σε μια περιοχή.

Εφαρμογές

 

 

ΝΩΠΗ ΡΙΖΑ ( sheng jiang )

  • ΒΑΜΜΑ: Χρησιμοποιείστε 1-2 σταγόνες 2-3 φορές τη μέρα για μετεωρισμό –  δυσπεψία – ναυτία ή ως θερμαντικό – διεγερτικό της κυκλοφορίας.
  • ΑΦΕΨΗΜΑ: Βράστε για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά 2 φέτες ρίζας και 1/3 κ.τ.γ κανέλα σε μια κούπα νερό για ψύξη, κρυολόγημα ή καταρροή.

 

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΡΙΖΑ ( gan giang )

  • ΚΑΨΟΥΛΕΣ: κατά της ναυτίας
  • ΑΦΕΨΗΜΑ: Αποξηραμένο τζίντζερ σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την αποκατάσταση του γιανγκ, της ενέργειας της σπλήνας και το αίσθημα πληρότητας.

 

 

 

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ 

  • Χρησιμοποιείστε 2 -3 σταγόνες διαλυμένες σε μισό κουταλάκι μέλι ή γάλα για τον μετεωρισμό, ναυτία, στομαχικές διαταραχές ή πόνους περιόδου.
  • Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριου  ελαίου τζίντζερ σε 25 ml sweet almont oil ( αμυγδαλέλαιο ) και κάντε μασάζ  για την οφυαλγία και τους ρευματισμούς.

 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ: 

θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το τζίντζερ με προσοχή σε περίπτωση εγκυμοσύνης ( βέβαια αν το πάρετε στις συνιστώμενες δόσεις τότε δεν διατρέχετε κίνδυνο…και πως θα πρέπει να αποφύγετε την συχνή χρήση σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια του πεπτικού όπως έλκος!