Ας μιλήσουμε για το Δενδρολίβανο

flowers-8Δενδρολίβανο ( αρισμαρές, δυοσμαρίνι, λιβανόδενδρο, λασμαρί ) ή αλλιώς Rosmarinus Officinalis.

<< Αν αισθάνεσαι αδύναμος βράσε φύλλα δενδρολίβανου σε νερό και πλύσου….αμέσως μετά θα λάμπεις. Μετά μύρισέ το και θα νιώσεις νέος >> έλεγε ο βοτανολόγος Joseph Banks. Ένα δικαιολογημένα αγαπημένο και με ιδιαίτερο άρωμα βότανο σε μορφή Μεσογειακού θάμνου ο οποίος σιγά σιγά εξαπλώθηκε βόρεια. Μάλιστα λένε πως στην Αγγλία το φύτεψε πρώτη η σύζυγος του Εδουάρδου III – Philippa of Hainault, τον 14ο αιώνα. Το δενδρολίβανο είναι τονωτικό, διεγερτικό, ανεβάζει την διάθεση και δίνει ενέργεια.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα επίγεια τμήματα τα οποία είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της εξάντλησης – αδυναμίας – κατάθλιψης. Αναζωογονούν την κυκλοφορία ενώ διεγείρουν την πέψη και βοηθούν πολύ όσους υποφέρουν από ρευματισμούς και κρυολόγημα.Είναι ακόμη επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό ναρκωτικό, δρα κατά των αερίων της κοιλιάς και είναι κατάλληλο για τους νευρικούς πονοκεφάλους.

Με το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου παρασκευάζεται διεγερτική εντριβή για τα αθριτικά, βοηθά πολύ στην ενδυνάμωση των μαλλιών και γι΄αυτό θα το δούμε σε πολλά φυτικά σαμπουάν που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της τρίχας και δρουν κατά της τριχόπτωσης. Λόγο του ότι η εφαρμογή του τοπικά αυξάνει την ροή του αίματος χρησιμοποιείται επίσης και σε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΒΑΜΜΑ: Μπορείτε να το πάρετε σαν διεγερτικό – τονωτικό. Αν μάλιστα το συνδυάσετε με βρώμη ή σταυροβότανο είναι κατάλληλο για την κατάθλιψη.

ΕΓΧΥΜΑ: Ζεστό έγχυμα δενδρολίβανου…ιδανικό για κρυολογήματα, γρίπη, δυσπεψία, ρευματικούς πόνους, ενώ δρα κατά του πονοκεφάλου και απομακρύνει τα σημάδια της κόπωσης.

ΚΟΜΠΡΕΣΑ: Σε καυτό έγχυμα δενδρολίβανου μουσκέψτε ένα επίθεμα το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εξαρθρήματα καθώς θα το εναλλάσσετε με μια παγοκύστη κάθε 2-3 λεπτά.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ: Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε μια κουταλιά της σούπας γάλα και ρίξτε το μείγμα στην μπανιέρα. Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφίσετε τα πονεμένα σας πόδια ενώ ταυτόχρονα θα δρα διεγερτικά στη νευρική εξάντληση.

ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ: Αν σας πονάνε οι μύες και οι αρθρώσεις σας κάντε τους μασάζ με ένα φυτικό λάδι το οποίο θα αποτελείται από 50ml αμυγδαλέλαιο ( sweet almont oil ) και 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο rosmary. Με το ίδιο λάδι αν κάνετε απαλό μασάζ στους κροτάφους θα απαλαγειται από τον πονοκέφαλο, ενώ αν απλώσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα αυτού στα μαλλιά σας και αφού κάνετε 2-3 λεπτά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής το αφήσετε να δράσει για 15-20 λεπτά, έπειτα το ξεβγάλετε με χλιαρό νερό και λουστείτε, θα βοηθήσετε τόσο στην ενδυνάμωση όσο και στην σταδιακή αύξηση των μαλλιών σας.

ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ: Το δενδρολίβανο δίνει εξαιρετική γεύση και άρωμα στα ψητά ,  ιδιαίτερα στο αρνί και το χοιρινό, αλλά και με στο κοτόπουλο. Ταιριάζει τέλεια με τις πατάτες ενώ μπορεί να συνδυαστεί με την ντομάτα ή το λεμόνι σε διάφορες σάλτσες. Ακόμη μπορεί να συνοδεύσει λευκά τυριά και φυσικά να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες που αφορούν κρέας ή ψάρι.Καλό θα ήταν λοιπόν να το εντάξετε στην διατροφή σας…θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!