Έρωτας – sex και γάμος…

Άραγε τι να είναι εκείνο που ενισχύει την πεποίθηση πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα και κατά συνέπεια την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού; Ισχυρίζονται πως η αγάπη κλέβει την προεδρική θέση του έρωτα και ζητά μόνο  κατανόηση, σεβασμό, εκτίμηση, στήριξη, ασφάλεια, σιγουριά, παρέα και τίποτε άλλο. Πιστεύουν πως η αγάπη μετά τον γάμο αποτυπώνεται μόνο σε άλλα πράγματα. Έτσι ο έρωτας και το σεξ είναι σαν να παίζουν σε μια θεατρική παράσταση όπου ο Έρωτας ντύνεται Συνήθεια, το Σεξ ντύνεται Συζυγικό Καθήκον η Αγάπη μεταμορφώνεται σε όμορφη μα γερασμένη νεραϊδα με καλή ψυχή και το Πάθος ούτε καν παίζει.  Μήπως όμως όλα αυτά είναι ένας μύθος που μόνο και μόνο η ύπαρξή του και η διαιώνισή του ταυτόχρονα, επηρεάζει έτσι απλά και χωρίς λόγο την μοίρα της σχέσης;

Μετά τον γάμο οι περισσότεροι αλλάζουν ( για να μην πω όλοι )… ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουν, προσπαθώντας ίσως άθελά τους να μιμηθούν τα πρότυπα που είχαν στο μυαλό τους. Μαζί τους αλλάζουν οι προτεραιότητες και φυσικά αυξάνονται οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες τους με αποτέλεσμα να λιγοστεύει ο χρόνος και η κούραση να γίνεται ορατή. Έτσι λοιπόν είναι φυσικό  το να μειώνεται η διάθεση για μια έντονη σεξουαλική ζωή όπως εκείνη που πιθανόν να υπήρχε στο προηγούμενο στάδιο της σχέσης. Αν αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ουτε καν η επιθυμία ή πως οι σύντροφοι έχουν βαρεθεί ο ένας τον άλλον τότε δικαιολογείται. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να μετράει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

 

Ένα λάθος που κάνουν συνήθως τα ζευγάρια είναι το οτι πιστεύουν πως η οικειότητα που αποκτούν  με τον σύντροφό τους στο πέρασμα του χρόνου είναι το κλειδί του επιτυχημένου γάμου. Λάθος…γιατί καμιά φορά αυτή η ” αναμενόμενη “ οικειότητα κάνει το ” μυστήριο “ να χαθεί παίρνοντας μαζί του τον ερωτισμό. Ίσως η οικειότητα να μην είναι τίποτε άλλο από την πραγματικότητα και την αποδοχή ή όχι αυτης. Πριν τον γάμο όλα μοιάζουν ρόδινα και παραμυθένια…ενώ μετά σιγά σιγά καθώς φεύγει το χτυποκάρδι και ο κάθε ένας αφήνει να φανεί ο αληθινός του χαρακτήρας μιας και θεωρεί πια πως έχει εξασφαλίσει την αποδοχή του απ’ το …άλλο του μισό, το παιχνίδι αποκτά άλλους κανόνες και δυσκολεύει.

Θα πρέπει λοιπόν τα ζευγάρια να κρατούν κάποιες αποστάσεις με μικρές δόσεις ανεξαρτησίας στον …προσωπικό τους χώρο, ώστε τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο. Ίσως θα ήταν καλό το να δίνετε  στον σύντροφό σας την αίσθηση πως έχει πολλά ακόμη να ανακαλύψει σε εσάς που θα του ξυπνούν το ενδιαφέρον και θα τον εκπλήσουν καθημερινά. Μην ασκείτε πίεση έπειτα από μια αρνητική απάντηση, μην ξεσπάτε τα νεύρα σας πάνω του και βάλτε στην ζωή σας ( όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται λόγο συνθηκών ) μια γενναιόδωρη δόση ρομαντισμού που ποτέ και πουθενά δεν έφερε αρνητικά αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αποδείξει πως δεν έχει ανάγκη να δώσει ή να δεχτεί ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια γλυκιά λέξη από τον σύντροφό του γιατί απλά είναι παντρεμένος; Μα τότε είναι που τα λόγια και οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί υποτίθεται πως συνοδεύονται από αληθινά και κατασταλαγμένα αισθήματα. Τότε είναι που χρειάζονται περισσότερο για να κάνουν ακόμη πιο γερά τα θεμέλια του γάμου ο οποίος ταρακουνιέται από καθημερινές σεισμικές δονήσεις που δημιουργούν ρήγματα όπου δεν υπάρχουν γερές βάσεις.

Μάθετε λοιπόν να συζητάτε τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει η σεξουαλική σας ζωή και διεκδικείστε τις επιθυμίες σας. Προσπαθήστε πότε πότε να μπαίνετε στην θέση του άλλου και αναζητήστε σε κάθε πιθανή άρνηση και το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Όταν και αν υπάρξουν κάποια στιγμή προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, πρέπει να δείξετε υπομονή και κατανόηση ώστε να μην χειροτερέψετε την κατάσταση. Τέλος μην ξεχνάτε πως ο γάμος από μόνος του είναι ένα μυστήριο που εσείς καλείστε να το ζήσετε χωρίς όμως να το καταστρέψετε αν θέλετε να επιζήσει.

Τελικά ίσως δεν είναι η αγάπη εκείνη που σκοτώνει τον έρωτα. Ίσως εμείς δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε την αγάπη σαν έναν χάρτη που θα μας οδηγεί σε κάθε πιθανή κρυψώνα του έρωτα μετά τον γάμο. Γιατί πολύ απλά ένας αληθινός έρωτας ποτέ δεν χάνετε αν εμείς δεν του ανοίξουμε την πόρτα να φύγει. Και αν πραγματικά ψάξετε και δεν τον βρείτε πουθενά τότε θα πρέπει να αποδεχτείτε πως πολύ απλά αυτό που υπήρχε δεν ήταν έρωτας ή αγάπη αλλά ενθουσιασμός ή μια λανθασμένη και βιαστική επιλογή που απλά βρέθηκε μπροστά σας την  στιγμή που την είχατε ανάγκη για να καλύψει έστω και επιφανειακά κάποια κενά σας…