Πιο καλή η μοναξιά;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, το κυνήγι της ευμάρειας και γενικότερα η σκληρή καθημερινότητα δυσκολεύουν τον άνθρωπο  και κατά συνέπεια δυσκολεύουν και τη σχέση του με το άλλο φύλο.Οι σύντροφοι πολλές φορές οδηγούνται στη συναισθηματική μοναξιά, που αφορά ένα γενικευμένο αίσθημα κενού και έλλειψης ικανοποίησης και αντί να μιλήσουν, επιλέγουν να ζουν βολεμένοι ο καθένας στη μοναξιά του, ακολουθώντας ο κάθε ένας τη δική του μοναχική πορεία. Μπορεί να ζουν μαζί, αλλά ουσιαστικά νιώθουν μόνοι.  Δυστυχώς οι στιγμές που μοιράζονται είναι εκείνες που κάθονται αμίλητοι και προσηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή αν και ακόμη και τότε ο καθένας είναι βυθισμένος στις δικές του σκέψεις και βιώνει τη μοναξιά του στον  δικό του κρυφό κόσμο. Οι ελεύθεροι πάλι δεν έχουν την τόλμη να αγωνιστούν και να παλέψουν για το αληθινό, το ιδανικό, το όμορφο. Έχουν χάσει την ελπίδα τους και έχουν γίνει σκληροί και συναισθηματικά άδειοι από φόβο μη πληγωθούν ή μην ακολουθήσουν την πορεία των αποτυχημένων σχέσεων που συναντούν καθημερινά ολόγυρά τους.

Και σε ρωτώ:

Τι είναι άραγε καλύτερο ή έστω πιο υποφερτό το να είσαι μόνος ή το να επιδιώκεις ξανά και ξανά να βρεθείς μέσα σε μια σχέση που θα διώξει την μοναξιά σου… ακόμη και αν η ύπαρξή της σου φαίνεται απατηλό όνειρο;

Συνήθως η απογοήτευση και η ψυχική κούραση σε οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα…Καλύτερο το να είσαι μόνος, μιας και η μοναξιά τις περισσότερες φορές φαίνεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Έτσι ακόμη και αν προσπαθήσεις να την διώξεις, σύντομα το μετανιώνεις γιατί σου λείπει και αρχίζεις να την αναζητάς.

Και γιατί σου λείπει;

Ίσως γιατί θεωρείς πιο εύκολο το να παρατάς τα όπλα και να χάνεις τη μάχη απ’ το να πληγώνεσαι ξανά και ξανά. Θα μπορούσες αν ήθελες να παρομοιάσεις την μοναξιά με μια καλλιεργημένη μα αγέλαστη κοπέλα ντυμένη με ένα φόρεμα που απεικονίζει ένα πλήθος δικών σου εμπειριών. Μια κοπέλα που για να επιζήσει τρέφεται με αναμνήσεις, λάθη, τιμωρίες ή αναπάντητα γιατί που κατά καιρούς συσσωρεύονται στην ψυχή σου δημιουργώντας σ” αυτή κενά που δυστυχώς δύσκολα θα μπορούσες να καλύψεις. Όμως η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας γεμάτος κίνητρα για να αναζητήσεις μια επιτυχημένη σχέση που θα σου χαρίσει πίσω την χαμένη σου ελπίδα.

  • Επιλέγεις την μοναξιά γιατί νομίζεις πως βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό σου και σου είναι πιστή. Ναι μα δεν έχει φωνή, δεν σου δίνει λύσεις, παρά μόνο σε βυθίζει σε σκέψεις που αλλοιώνουν τα πραγματικά σου θέλω και σε κάνουν απλά να αποδέχεσαι την ήττα σου.

 

  • Επιλέγεις την μοναξιά γιατί είσαι σίγουρος πως δεν μπορεί να σε προδώσει ούτε να σε απογοητεύσει. Ναι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γεμίσει τα κενά της ψυχής σου. Η μοναξιά είναι στάσιμη, δεν έχει προοπτική και δεν μπορεί να φωτίσει τα θέλω της καρδιάς σου. Το μόνο που κάνει είναι να σβήνει τα φώτα και να σε φυλακίζει στο άχαρο και σκοτεινό παλάτι της όπου η αληθινή ευτυχία δεν έχει πρόσβαση.

 

  • Επιλέγεις την μοναξιά γιατί νομίζεις πως αδυνατεί να σε πληγώσει. Πως να σε πληγώσει όταν έχει καταφέρει να σκοτώσει κάθε προσπάθειά για μια ζωή που θα μπορείς να μοιράζεσαι συναισθήματα, να ανταλλάσσεις απόψεις, να χαμογελάς, ακόμη και να πονάς μα συνάμα να αισθάνεσαι ζωντανός;

 

  • Επιλέγεις την μοναξιά γιατί σε αφήνει ελεύθερο να ονειρευτείς το ιδανικό χωρίς να φρενάρει την φαντασία σου και δίχως να προσπαθεί να σε ξυπνήσει για να σου χαλάσει τ” όνειρο. Μα ας μην γελιόμαστε…. υπάρχει κανείς που κάνει όνειρα τα οποία δεν συνδέονται με την συντροφικότητα;

 

  • Νομίζεις πως σου δίνει την δυνατότητα να ωριμάσεις  και να δεις την πραγματικότητα από άλλη οπτική γωνία. Όμως στην πραγματικότητα ωριμάζεις μέσα από τις εμπειρίες, τη συμμετοχή, την κοινωνικότητα και γιατί όχι μέσα απ΄τα λάθη σου.

 

Το αστείο είναι όμως πως ενώ ζεις μαζί της τόσα χρόνια και την γνωρίζεις καλά στην πραγματικότητα τη φοβάσαι. Νομίζεις πως εκείνη θέλει να σε απομονώσει από την μάζα για να σε φυλακίσει στη δύνη του δήθεν καταστροφικού μοναχισμού της, ενώ στην πραγματικότητα εσύ είσαι αυτός που την χρησιμοποιείς:

– τόσο για να αποφύγεις το χάσιμο χρόνου με ανθρώπους που δεν φαίνεται να έχετε κοινά στοιχεία ικανά να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να θεωρήσεις πως αξίζει να τους ανοίξεις την πόρτα ώστε να εισβάλουν και ίσως να μείνουν στη ζωή σου

– όσο και για να νιώσεις ασφάλεια εκείνες τις φορές που το άγνωστο σε τρομάζει ακόμη και αν φαίνεται  πως είναι πιθανό να έχει προοπτικές…

Κάποιες φορές κρύβεσαι πίσω απ” την μοναξιά γιατί φοβάσαι την απόρριψη ή την  άλλη μια λάθος επιλογή  , ενώ κάποιες άλλες μένεις κοντά της απλά γιατί την έχεις συνηθίσει και σε ένα γνώριμο περιβάλλον νομίζεις πως λειτουργείς καλύτερα αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο σου. Όμως στην πραγματικότητα η μοναξιά  θα πρέπει να αποτελεί παροδική λύση για τις στιγμές που πραγματικά έχεις την έχεις ανάγκη. Το να γίνεις κτήμα της δεν θα σε βοηθήσει στο να αλλάξεις την ζωή σου προς το καλύτερο και να γευτείς την ευτυχία που μπορεί να σου χαρίσει μια υγιής σχέση ακόμη και αν την συναντήσεις μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.Τα όσα θα μπορέσει να σου προσφέρει θα σου αποδείξουν πως άξιζε την αναμονή σου.

Τελικά η μοναξιά μοιάζει να είναι η καλύτερή σου φίλη, ο πιο άξιος σύντροφος, ο επιστήθιος φίλος σου, το σπίτι των ονείρων σου ο άλλος σου εαυτός.Στην ουσία η μοναξιά είσαι εσύ σε άλλη διάσταση, είναι όλα όσα ήθελες να μοιραστείς με κάποιον αλλά κανείς ως τώρα δεν έχει καταφέρει να σε πείσει πως αυτός ο κάποιος υπάρχει. Η μοναξιά είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου που σου θυμίζει τον πληγωμένο εγωισμό σου. Μα είσαι σίγουρος πως θες τέτοιους φίλους; Θα ήσουν ευτυχισμένος με έναν τέτοιο σύντροφο; Θα μπορούσες στ’ αλήθεια να ζήσεις σε ένα σπίτι χωρίς φως, χρώμα και την μελωδία μιας παρουσίας που θα έδινε νόημα στη ζωή σου; Θα ήθελες να πεθάνεις χωρίς να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να γνωρίσει την ομορφιά μιας αληθινής σχέσης;

Η μοναξιά είναι μια ένδειξη πως κάτι πρέπει να αλλάξει στη ζωή σου. Ξεκίνα λοιπόν… και θυμήσου πως όποιος αγωνίζεται, έχει υπομονή, επιμονή και δεν παρατάει τα όπλα στο πεδίο της μάχης στο τέλος νικά και απολαμβάνει τα όσα με κόπους κατέκτησε!