Γνωρίζω τα αιθέρια έλαια

Glass dropper filled with herbal essence, aromatherapy oil, homeopathic medicine, or other liquid.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Ένα απόσταγμα φυτών ή ριζών που αποτελεί τον κορμό της αρωματοθεραπείας!

Θα μπορούσαμε απλά να τα χαρακτηρίσουμε ως  ψυχή των φυτών μιας και αποτελούν την ουσία και την ενεργειακή τους δύναμη την οποία αναγνώρισε αρχικά ο άνθρωπος από το άρωμα που ανέδυαν και την έντονη επίδραση που είχαν στον ψυχισμό του.

Αργότερα σιγά σιγά ανακάλυψε τις θαυματουργές τους ιδιότητες καθώς επίσης την ηρεμιστική, αναλγητική, ιαματική, καλλυντική κτλ δράση τους. Η περιεκτικότητα του κάθε φυτού σε αιθέριο έλαιο είναι ελάχιστη και κυμαίνεται από 0,001% έως το πολύ 3%. Αυτός είναι ο λόγος που για την παραγωγή αιθερίων ελαίων απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης του φυτού.

Για να εξαχθεί από το φυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται η μέθοδος της απόσταξης με υδρατμούς ή της έκθλιψης η οποία βασίζεται στην πολτοποίηση και συμπίεση του φυτού.

Τα κυριότερα συστατικά των αιθερίων ελαίων είναι:
  • αλκοόλες ( με τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες).
  • αλδεύδες ( με ηρεμιστικές,  αντισηπτικές αλλά και καταπραϋντικές ιδιότητες).
  • κετόνες ( με αποσυμφορητική δράση ).
  • εστέρες (με ηρεμιστικές, καταπραϋντικές αλλά και μυκητοκτόνες ιδιότητες).
  • φαινόλες( με διεγερτική αλλά και βακτηριοκτόνο δράση).
  • τερπένια ( με αντισηπτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) και
  • οξείδια ( με δράση αποχρεμπτική).
Είναι πτητικά άρα μπορούν εύκολα να εξατμιστούν και φυσικά είναι μικρομοριακές ενώσεις με αποτέλεσμα να απορροφούνται εύκολα. Σ’αυτό βέβαια βοηθά και το γεγονός ότι είναι λιποφιλικά, δηλαδή έχουν συνάφεια με τα λιποκύτταρα  που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό του δέρματος.
Ανάλογα με την  ένταση του αρώματός τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
basil1ΣΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΝΟΤΑ
Εδώ ανήκουν τα αιθέρια έλαια που έχουν πολύ έντονο και οξύ άρωμα το οποίο εξατμίζεται γρήγορα και κατά κύριο λόγο δρουν ως διεγερτικά και αναζωογονητικά. Το άρωμά τους μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 24 ώρες και είναι η δυνατότερη ομάδα αιθερίων ελαίων ( πχ. βασιλικός, πορτοκάλι, λεμόνι, ευκάλυπτος, μανταρίνι, θυμάρι, κορίανδρος, νιαουλί, τεϊόδεντρο).
αρχείο λήψηςΣΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΜΕΣΗ ΝΟΤΑ
Έχουν άρωμα απαλό, δεν εξατμίζονται εύκολα και δρουν ως τονωτικά αλλά και καταπραϋντικά και μπορούν να κρατήσουν έως και 3 ημέρεα.Τα αιθέρια έλαια αυτής της κατηγορίας αποτελούν το κύριο μέρος της φόρμουλας και αμβλύνουν την οξύτητα των υψηλών νότων.Μέσα στην φόρμουλα δρουν ως εξισορροπιστές και μπορούν να ελέγξουν την ένταση των πιο ενεργών αιθερίων ελαίων ( πχ. γεράνι, λεβάντα, ύσσωπος, δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι, χαμομήλι, κυπαρίσσι, μελισσόχορτο).
cinnamon_01ΣΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ( ΒΑΣΙΚΗ) ΝΟΤΑ
Έχουν άρωμα με μεγάλη διάρκεια που φτάνει μέχρι και τις 7 ημέρες, εξατμίζονται αργά και δρουν ως ηρεμιστικά και χαλαρωτικά.Μέσα σε μια φόρμουλα, το βάθος και η ένταση των βασικών νότων ενδυναμώνει και εμπλουτίζει το μείγμα. Κάποια από τα αιθέρια έλαια αυτής της κατηγορίας έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο δέρμα περισσότερο από τα άλλα. Κατά την επαφή τους με την μύτη το άρωμά τους δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Όμως κατά την επαφή και παραμονή τους πάνω στο δέρμα όπου σιγά σιγά θερμαίνονται έχουν σαν αποτέλεσμα μια αρκετά δυνατή μυρωδιά ( πχ. κανέλα, κέδρος, μύρο, νέρολι, λιβάνι, πατσουλί, τριαντάφυλλο, σανταλόξυλο, ginger, ylang-ylang, γαρίφαλο).
Τα αιθέρια έλαια εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της αναπνευστικής οδού με την βοήθεια των τριχοειδών αγγείων της μύτης ή από το δέρμα. Στην συνέχεια ανάλογα με τις ιδιότητες που έχει το κάθε ένα από αυτά επιδρά στα αντίστοιχα όργανα ή οργανικά συστήματα, τα οποία εξισορροπεί, ενισχύει ή ανακουφίζει όταν και αν πάσχουν.
Η χρήση τους είναι εξωτερική και εσωτερική. Το ποια είναι η πιο κατάλληλη εξαρτάται από τις ιδιότητες που έχει το κάθε ένα από αυτά.
Όταν τα χρησιμοποιούμε για εξωτερική χρήση τότε:
  • κάνουμε εισπνοές
  • τα προσθέτουμε στο μπάνιο μας
  • τα χρησιμοποιούμε για μασάζ
  • για κομπρέσες
  • για τοπικές ή ακόμη και στοματικές πλύσεις
  • εμπλουτίζουμε με αυτά τα καλλυντικά μας ώστε να τους δώσουμε μοναδικές ιδιότητες
Όταν όμως τα χρησιμοποιούμε από το στόμα ( κάψουλες ή σταγόνες διαλυμένες σε μέλι ή γάλα )χρειάζεται προσοχή ως προς την καθαρότητα και γνησιότητα του σκευάσματος και ποτέ η χορήγηση δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς την συμβουλή γιατρού.
Να θυμάστε πως:
  1. Tα καθαρά αιθέρια έλαια  μπορεί να είναι καυστικά και έτσι δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα αν πρώτα δεν έχουν διαλυθεί σε μια βάση.
  2. Λίγες σταγόνες αρκούν για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
  3. Η από του στόματος χορήγηση θα πρέπει να γίνεται πάντα με συνταγή γιατρού.
Τέλος να μην ξεχνάτε πως τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο σωματικό, ψυχικό, νοητικό αλλά και πνευματικό επίπεδο και χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο που ξέρει να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του!