Κανέλα…

 

ΚΑΝΕΛΑ ή αλλιώς Cinnamomum zeylanicum.

Η κανέλα είναι πασίγνωστη για το καταπληκτικό της άρωμα και την υπέροχη γεύση που δίνει όταν χρησιμοποιείται τόσο στην ζαχαροπλαστική όσο και στην μαγειρική με αποτέλεσμα να βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Αν την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα όμως σίγουρα θα της δώσουμε μια καλύτερη θέση όχι μόνο στο ντουλάπι μας αλλά και στη ζωή μας!

Δριμεία και θερμαντική, η κανέλα είναι αποτελεσματική για όλα τα είδη των  ψυχρών καταστάσεων, από το απλό κρυολόγημα μέχρι την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς.Τονώνει το κυκλοφοριακό σύστημα, αυξάνει τις εκκρίσεις του στομάχου, τονώνει το δέρμα και τη μήτρα. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ακόμη πως έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες χρήσιμες στο διαβήτη ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

Στη Δύση ο εσωτερικός φλοιός της χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικές διαταραχές όπως: δυσπεψία, γενική αδράνεια, κολικοί και διάρροια. Στην Κίνα το rou qui ( ο φλοιός της κανέλας ) θεωρείται πολύ θερμαντικό και τονωτικό για τα νεφρά, το άσθμα και το σύνδρομο της εμμηνόπαυσης. Το αιθέριο έλαιο παράγεται από την απόσταξη του φλοιού και χρησιμοποιείται για διάφορες χρόνιες λοιμώξεις, είναι ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό  ενώ το qui zhi ( νεαρός βλαστός ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό της κυκλοφορίας για να ζεστάνει παγωμένα χέρια και πόδια.

Αποτελείται από άμυλο, ταννίνες, σάκχαρα, κουμαρίνες, κόμμι, πτητικό έλαιο κτλ και έχει χαρακτήρα δριμύ, γλυκό, πολύ καυτό.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΦΛΟΙΟΣ:

 

Αφέψημα – χρησιμοποιείται για την χρόνια διάρροια και ψυχρές καταστάσεις.

Βάμμα – εισπνοές ή εντριβές με 5ml βάμματος αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό για κρυολογήματα.

Αιθέριο έλαιο – Προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα κατσαρολάκι βραστό νερό και κάντε εισπνοές για να καταπολεμήσετε τον βήχα και γενικότερα κάθε ερεθισμό του αναπνευστικού.

Έλαιο για μασάζ – Προσθέστε σε 10ml αμυγδαλέλαιο 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο και κάντε μασάζ για διάρροια και κρύωμα στην κοιλιά.

 

ΝΕΑΡΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ:

Κομπρέσα –  Χρησιμοποιείστε επίθεμα με αραιωμένο βάμμα κατά των αρθριτικών και ρευματικών πόνων( Διαλύστε 5ml βάμμα σε ένα ποτηράκι νερό).

Βάμμα – Προσθέστε 5ml βάμματος στο αφέψημα ή χρησιμοποιήστε 5ml βάμματος αραιωμένο σε λίγο νερό για την ανακούφιση των αρθριτικών και ρευματικών πόνων.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ
Χρησιμοποιήστε με φειδώ το βότανο σε εμπύρετες καταστάσεις.
Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις κανέλας στην διάρκεια εγκυμοσύνης ( ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο που διεγείρει την μήτρα ).